Sve je veći broj kompanija koje su shvatile značaj team building-a. Iako su se dugo opirale tome, kompanije su shvatile da jedan od fokusa mora biti na njemu. Team building je nezamenjiv alat za kreiranje efikasnih timova! Produktivnost je noćna mora menadžera, kao i kreiranje jakih veza i odnosa. Zato se HR-ovi trude da team building aktivnosti organizuju prema senzibilitetu svojih zaposlenih, tako što pažljivo biraju da li su aktivnosti prilagođene starosnom dobu, polu, kao i njihovoj fizičkoj spremnosti. U ženskim timovima kreiranje uvezanih timova može biti još komplikovanije. Žene teže kreiranju pravih veza i ne ulaze površno u odnose. One su nepoverljivije i opreznije u društvenim odnosima, što ih čini izbirljivijim u tom smislu. 

 

Team building za žene

Već je opšte poznato da team building omogućava bolje upoznavanje radnika, ali i stvaranje boljih veza među zaposlenima. Menadžeri shvataju da team building omogućava bolje upoznavanje radnika, ali i stvaranje jačih konekcija. On je od izuzetnog značaja za funkcionisanje kolektiva. Pandemija je doprinela stvaranju novih prepreka u poslovanju, ali i uticala na već postojeće. Ljudi su manje motivisani, psihički umorniji zbog neizvesnosti situacije i okolnosti u kojima se nalazimo. Ovakva vremena su izazovna kako za pojedince, tako i za kompanije. Iz tog razloga smatramo da je za što normalnije funkcionisanje potrebno posvetiti se ljudima i njihovim odnosima. Ulaganje u team building isplatiće se na duže staze, jer dobijate zadovoljnog radnika spremnog i motivisanog za rad. 

Team building ne mora biti dosadna aktivnost, zbog koje radnici prevrću oči jer moraju učestvovati u njoj, takođe to nije ni klasičan odlazak u kafanu sa obiljem hrane, kao ni okupljanje u vikendicama i izležavanje u prirodi. On ne obuhvata ručanje i večeranje u restoranima, okupljanje na vikendicama i slično. To mogu biti izrazito zanimljive aktivnosti, gde se kroz zabavu i prijatnu atmosferu grade međuljudski odnosi. Kada je u pitanju lepši i nežniji pol, naša preporuka su uvek laganiji programi, koji su kreativni ali doprinose timskom duhu i promovišu saradnju. Izdvojili smo za vas pet programa za koje, iz našeg višegodišnjeg iskustva, tvrdimo da su savršeni za team building za žene:

 

 

1. Slikarska radionica

“Budi deo veće slike” je team building aktivnost u kojoj je ističe i timska i međutimska saradnja. Nakon podele u timove, svaki tim će dobiti deo slike koji treba da naslika. Na kraju od tih delova se stvara zajednička slika, koja zahteva od učesnica kreativnost i međusobnu saradnju i koordinaciju. Dakle, kroz ovaj program je potrebno uskladiti se i zajedničkim snagama stvoriti jednu celokupnu sliku, doći do što lepšeg rezultata. Ovo iziskuje odličnu saradnju i komunikaciju kako bi svi detalji mogli da se uklope. Na kraju možete dobiti umetničko delo svog tima, koje će vas podsećati na to koliko je bitna saradnja u različitim etapama kako bi krajnji rad bio kvalitetan. 

Benefiti koje ovaj program nudi su pre svega timski rad, komunikacija među timovima, razbijanje ćelija u društvu. Učesnice će biti opuštene, bezbrižne, a usvajaće značajne veštine koje će im biti biti korisne za dalji rad i funkcionisanje u timu.

 

 

2. Karikatura radionica

Ova radionica pre svega za cilj ima dobru zabavu i upoznavanje duhovite strane vaših saradnika. Cilj je da nacrtate portret, tj. karikaturu, svog kolege ili čak šefa, na šaljiv način onako kako ga vi vidite. Ono što je najbitnije, ne morate imati nikakvo iskustvo i predznanje iz ove oblasti, jer smo za vas pronašli profesionalne karikaturiste. Oni će vam pomoći da naučite i savladate osnovne elemente, korak po korak. Pomoći će vam da finalni rezultat bude što smešniji i naučiti vas kako da prepoznate karakteristike koje su zabavne za karikaturu. Na kraju će svako svoju karikaturu objasniti svim učesnicima, a za uspomenu od nas dobićete kolaž koji je sačinjen od svih napravljenih karikatura, koji može da krasi vašu kancelariju i bude podsetnik na one dobre i duhovite strane vaših kolega.

Benefiti: Međusobno upoznavanje, zabava, druženje. Program je idealan za kolege koje rade zajedno, ali se ne poznaju dobro, ili rade u različitim sektorima i nemaju mnogo dodirnih tačaka, takođe i za kolektive koji se brzo šire.

 

 

3. Dark Mistery

Za ovaj vid team buildinga od izuzetnog je značaja dobra komunikacija i razmena mišljenja, strategija. Zadatak timova je da otkriju misteriju nerešenog zločina. U timu možete podeliti uloge ili zajedničkim snagama pristupiti rešavanju slučaja. Vreme za njegovo rešavanje je ograničeno, što zahteva saradnju i brzinu u razmeni informacija. Kako bismo vam dočarali koliko Dark Mistery može biti zanimljiv, predočićemo vam nekoliko detalja ovog programa. U malom motelu u Alpima se dešavaju dva ubistva. U njemu odsedaju učesnici tajne konferencije. Policija je obavila svoj posao, evidentirala sve tragove i ispitala osumnjičene. Zaključuju da je svaka od prisutnih osoba imala motiv, međutim ne mogu rešiti koji motiv ili alibi je nedovoljno ubedljiv. Tada na scenu stupa baš vaš tim. Detektivskim veštinama i oštrim okom rešavate slučaj i sporovodite istragu. Ljubitelji tzv. “krimića” i misterija će obožavati ovaj program, to je sigurno.

Ono što je važna napomena je da je ceo program osmišljen kao trening komunikacije, gde ćete morati da izdvojite bitne od nebitnih informacija, kao i da ih iskomunicirate kolegama na najbolji način. Program pokazuje koliko je komunikacija u timu važna i koliko je svaki zaposleni važna karika u lancu koji čini vaša kompanija.

4. Radionica Keramike

Radionica keramike predstavlja izradu predmeta od gline što spada u najstarije ljudske veštine. Na ovoj radionici učesnice će imati priliku da se druže i bolje upoznaju, ali i da iskažu svoju kreativnost i naprave predmete koje kasnije mogu koristiti u svakodnevnoj upotrebi. Naše stručno lice će vas uputiti u osnovne tehnike izrade keramike, ali će vam i pružiti priliku da se upoznate sa zanimljivim činjenicama koje do sad niste imali priliku da čujete.

Benefiti: Upoznavanje, druženje, zabava, relaksacija.

 

5. Wellness radionica

Obožavateljkama wellness-a smo pripremili posebnu radionicu. Ovaj vid team buildinga će učiniti čuda za vaš tim i kompaniju, pogotovo ako ste imali stresan period. Učesnice će se prepustiti potpuno antistres tretmanu, koji će ih osnažiti i relaksirati. Sve aktivnosti su usmerena na spoznavanje sopstvenih mogućnosti, dizanje energije, koncentracije itd. Wellness radionica obuhvata pravljenje raznih krema, pilinga i ulja za opuštanje, a u okviru nje možete dobiti i kraću masažu. Vaše je samo da se prepustite, a naš stručan tim će vam obezbediti nezaboravan dan sa maksimalnim užitkom i relaksacijom.

 

5. Laser tag

Pošto smo svesni da nisu sve žene iste i da postoje one koje su ljubiteljke adrenalina i sporta, predstavljamo vam i jednu uzbudljiviju aktivnost. Odabrali smo upravo laser tag, jer je bezbolan u potpunosti (za razliku od paintball-a i airsoft-a). Laser tag podseća na famozne igrice poput Counter Strike-a. U njoj se koristi puška, koja ispaljuje infracrvene laserske zrake. Protivnice nose senzore, u koje ih gađate i na taj način se registruje pogodak. Takođe, senzor je kompjuterski povezan sa puškom, pa ćete dobiti i statisku svog učinka u igri. Ovo će biti sjajna razonoda i aktivnost za žene koje žele da se zabave, iskuse nešto novo i podignu nivo adrenalina. Takođe, sjajna je team building aktivnost jer je potreban timski rad kako bi porazile i izbacile protivnički tim. Odogovorno tvrdimo da ćete se fenomenalno zabaviti i iskusiti novu avanturu, nakon koje se možda odlučite i za nešto ekstremnije varijante!

 

 

Team building Beograd

Ono što moramo naglasiti je da su team building aktivnosti koje organizujemo u potpunosti bezbedne. O bezbednoj organizaiji team building-a tokom pandemije više možete pročitati u ovom blogu. Pored toga, naglasili bi da ovo nisu aktivnosti “isključivo” za žene, muškarci su su često učesnici ovakvih aktivnosti. Oni se vrlo dobro snalaze u njima, doprinose atmosferi i često svojom energiju doprinesu višestruko benefitima ovakvih aktivnosti. Složoićete se da su ukusi različiti, upravo zbog toga mi imamo ogroman izbor team building aktivnosti, koje možete potražiti na našem sajtu! Najdragoceniji resurs svoje firme želite prepustiti samo u ruke profesionalaca- Team Building Arene. Za više informacija i konsultacije, kontaktirajte nas!

Da li ste učestovali u nekoj od navedenih team building aktivnosti? Da li se slažete sa našom listom preporuka za žene? Želimo da čujemo i vaše predloge i iskustva u komentarima!