Šta bolje povezuje ljude od hrane? Poznato je da tim koji kuva zajedno i jede zajedno, bolje radi zajedno. Zajedničko pripremanje hrane donosi dosta zabave, smeha i pozitivne energije.

Zar je potrebno još razloga da se odlučite za gastronomski timbilding?

 

Kuvarske radionice podstiču timski rad i preraspodelu zadataka

Kuvarske radionice često funkcionišu po sličnom modelu kao organizacija u restoranskoj kuhinji, sa hijerarhijom kuvara koji su specijalizovani za određene zadatke. To podrazumeva i da kuhinja funkcioniše po sličnom principu kao vojna jedinica, što je odličan primer timskog rada i efikasne komunikacije. Kreiranje i implementacija velikog projekta može biti zadatak za više zaposlenih, više timova, više odeljenja u preduzeću, tako isto i priprema i posluživanje velikog obroka mora biti proizvod dobre organizacije.

 

Učenje novih veština

Ne kuvaju svi. Novi podaci pokazuju da je u Americi kod kuće kuvano manje od 60 odsto obroka posluženih u kući. Nedostatak kuvarskih veština mogao bi naizgled da zastraši pojedine zaposlene. Međutim, kao i bilo koja druga veština, svako, ili gotovo svako može da nauči da kuva. Baš kao što su zaposleni morali da nauče kako da koriste računare, novi softver, pametne telefone i još mnogo toga, tako će zaposleni s bilo kog nivoa veština moći podučiti osnovama kuvanja, kao što su:

– Učenje recepata

– Priprema sastojaka i male gastronomske tajne za sjajne ukuse

– Veštine korišćenja kuvarske opreme

– Upoznavanje različitih vrsta namirnica i kuhinja

 

Dobra kulinarska radionica ne samo da ljude uvodi u nove načine razmišljanja o hrani i pripremi hrane, već́ može i pokazati da je kuvanje savladiva i pristupačna aktivnost. A kad ljudi nauče neke od osnovnih kulinarskih veština, možda će biti otvoreniji za učenje novih veština i na poslu.

 

Inspirativna kreativnost i inovacija

Inovacije su važan deo bilo koje trgovine ili profesije. Zaposleni na svim nivoima i ulogama žele osećaj kreativnosti, akcije, osnaživanja i uzbuđenja. Kada to urade, sposobniji su za podnošenje intenzivnijeg rada i boljih ideja.

Kreativnost i inovativnost mogu se podsticati na više načina u kuhinji. Takođe, sam čin kuvanja ne proizvodi samo obroke, već́ može pripremiti novi projekat ili inovaciju koja pomaže da organizacija napreduje.

 

Društvena interakcija o nečem drugom osim o poslu

Kada smo na poslu, ponekada je teško govoriti o bilo čemu osim o poslu. Međutim, naše interakcije i odnosi mogu imati koristi od razgovora o neradnim temama kao što su sport, porodica, prijatelji i hobiji. Kada zaposleni izađu iz svojih zona komfora, mogu se angažovati ne samo kao kolege.

Poboljšanje prijateljstva izvan radnog okruženja može imati koristi i u kancelariji. Na kraju, članovi tima razumeju prednosti i slabosti jednih drugih. Tim koji se slaže može dobro sarađivati, što povećava efikasnost, produktivnost i ukupnu vrednost organizacije.

 

Kreativnost uz hranu i piće odličan je način za izgradnju odnosa među zaposlenima. Ne samo da su ove aktivnosti fantastično zabavne, već́ su i sjajna sredstva učenja za nekih od ključnih poslovnih osobina pojedinaca i kolektiva: raspodela vremena, raspodela zadataka, kreativnost, planiranje resursa, inovacije, rad pod pritiskom i sposobnost da se veruju jedni drugima dok tim sarađuje ka zajedničkom cilju.