Želite da organizujete team building aktivnost, ali imate nedoumice? Često se susrećemo sa menadžerima i HR-ovima kompanija koji nisu sigurni kako da se odluče za prave team building aktivnosti. Zapravo, njihov strah je da će se odlučiti za aktivnosti koje neće značajno doprineti timovima, a izdvojiće vreme i novac za tu priliku. Imajući sve navedeno na umu, rešili smo da vam olakšamo i damo nekoliko saveta kako bi iz team building-a izvukli maksimalnu korist.

 

Šta nije team building?

Mnoge kompanije zapravo i ne shvataju prave vrednosti team buildinga. Neke ga posmatraju isključivo kao priliku za razonodu i zabavu, koji zapravo ne čini ništa na planu kreiranja zdrave timske atmosfere. Mnogi ga koriste kako bi odmorili tim od napornih sastanaka i kontinuiranog umaranja, međutim team building može mnogo više doprineti.

Pravi team building u svojoj srži donosi razvoj seta veština koji omogućava učesnicima kako da bolje sarađuju jedni sa drugima, funkcionišu pod pritiskom i u teškim situacijama skladno delaju. Kroz njih ćete naučiti kako da uspešnije komunicirate, rešavate konflikte i sagledate situaciju i iz tuđeg ugla, poštujete veštine i talenat koji svako pruža u timu.

 

Kada se organizuje team building?

Iako to ne mora biti slučaj, team building aktivnosti se često organizuju kada nastane neki problem u funkcionisanju tima. Najčešće to budu neka sitna neslaganja ili prosto postoji želja za kreiranjem bolje dinamike u timu. Kreiranjem bolje dinamike unutar tima poboljšava se i produktivnost. Možemo, dakle, zaključiti da sami odnosi između zaposlenih zapravo u velikoj meri utiču na poslovanje kompanije.

Stoga, jako je bitno voditi računa o njima i reagovati kada se jave nesuglasice i problemi. Pre organizovanja samog team buildinga, ključna stvar jeste definisati problem. To možete učiniti posmatranjem funkcionisanja timova, razgovorima sa njima, anketama..

Razni su načini ali ono što je bitno jeste stvoriti otvorenu komunikaciju sa njima. Neka osećaju slobodu da se baš vama obrate kada ih nešto tišti u vezi posla. HR mora dobro ispitati i definisati problem koji nastaje, jer je to jedini način da se odabere pogodna team building aktivnost kao lek za to.

 

Kako odabrati pravu aktivnost?

Team building vežbe su raznolike, neke su ozbiljnije a neke totalno “šašave”. One obuhvataju neke jednostavne stvari poput kvizova i slagalica, ali i adrenalinske aktivnosti poput paintball-a, airsoft-a i laser taga. Kreativnosti, takođe, ne manjka u njima. Ako se odlučite za team building možete se naći u poziciji da kreirate šaljive reklame, političke izbore, takmičite se u ispijanju piva, ratujete na paintball terenima.. Upravo zbog tog širokog izbora, nekada je teško izabrati upravo onaj koji će u potpunosti “pasati” timu.

Iako mnoge od team building aktivnosti deluju interesantno i zabavno, mnoge od njih ne donose veliku vrednost ako nisu dobro isplanirane i pažljivo odabrane. Zbog toga je jako važno da obratite pažnju kada birate organizatore. Mnogi budu “zaslepljeni” ponuđenim aktivnostima, fokusiraju se samo na široku paletu izbora koji se nude. Međutim, ono što morate proveriti pored toga jeste iskustvo i profesionalnost. Od izuzetnog značaja, osim samog programa aktivnosti, jeste i način njihovog sprovođenja.

Osoba koja sprovodi tim kroz aktivnosti mora biti iskusna i profesionalac u svom poslu. To je osoba koja ih mora voditi kroz vežbe i osigurati da će oni naučiti lekciju. Ona mora da ih osposobi da oni to znanje ponesu sa sobom i upotrebe ponovo kada se nađu u radnoj atmosferi, što nije nimalo lak posao. Zbog toga je bitno da pažljivo odaberete partnera koji će sprovesti vaše ideje u delo.

 

Kako da izvučete iz team building-a maksimalnu korist?

 Kao HR, morate znati da efekti team building-a neće uvek biti odmah vidljivi, niti oni mogu biti trajni. Pogotovo u situaciji kada su odnosi teže narušeni, ne postoji “quick fix” u vidu par sati team buildinga koji će sve rešiti. Međutim, postoji par koraka koje je potrebno ispoštovati kako bi se iz njega izvukao maksimum:

 

  • Prilagođene aktivnosti

Detektujte konkretan problem koji postoji u timu, pa zatim na osnovu toga prilagodite svoj izbor aktivnosti za njegovo rešavanje. Kako bi bili sigurni da ste dobro odabrali, tokom vremena možete izmeriti efekte team building-a i da li su ispunili ciljeve koje ste postavili. To možete učini tako što ćete posmatrati da li su menadžeri postali otvoreniji za predloge i mišljenja zaposlenih, da li zaposleni među sobom više diskutuju i zajedničkim snagama rade na projektima i sl.

 

Takođe, često se menadžeri (direktori) pitaju da li treba da budu deo team buildinga. Smatramo da oni svakako treba da budu deo toga, time daju dobar primer i rade na komunikaciji sa svojim timom. Često se dešava da glavni problem nastaje upravo u komunikaciji između radnika i menadžera. Na ovaj način će oni bolje upoznati zaposlene, što im može omogućiti bolju saradnju i odnose sa njima. Može uvideti greške koje pravi u komunikaciji i postati otvoreniji za tuđa mišljenja.

 

  • Edukacija + zabava

Najefektinije će biti aktivnosti koje su u isto vreme svrshishodne ali donose i zabavu. Na taj način odmorićete se od posla, ali i usvojiti novo znanje i osposobiti se za nove veštine. Pokušajte da odaberete aktivnost koja će doneti relaksaciju i smeh. Najbolje se uči i usvaja kada to zapravo i ne primećujete jer se dobro zabavljate. Na taj način i zaposleni ovo neće gledati kao dodatnu obavezu i “gnjavažu”.

 

  • Rad na komunikaciji

Možda i ključna stvar jeste da organizaijom team buildinga nije sve završeno. Nakon toga je potrebno održavati pozitivnu atmosferu i komunikaciju u timovima. Insistirajte na u potpunosti otvorenoj komunikaciji. Možete povremeno sprovoditi i svoje “in house” aktivnosti kako bi proveravali da li postoje određeni problemi u komunikaciji i kako se rešavaju. Ukoliko ste zadovoljni efektima već održanog team buildinga, periodično ga organizujte ponovo. Ukoliko ne želite kratkoročne efekte, ovo je korak koji morate sprovesti u delo.

 

Arena kao pouzdan partner

Team building Arena je pouzdan partner koji se protekle dve decenije uspešno i posvećeno bavi organizacijom team building-a. Poverenje nam je poverilo više od 500 zadovoljnih klijenata, a partneri smo sa preko 100 firmi u Srbiji. Ako želiš veliki izbor, pre svega kvalitetnih, ali i zanimljivih team building aktivnosti na pravom si mestu. Organizujemo unutrašnje, spoljašnje i online team building aktivnosti, a spisak broji preko 50 aktivnosti,  koje možete pogledati na našem sajtu. Svaka aktivnost je pažljivo osmišljena, kako bi kroz dobar provod “naterala” učesnike da zajednički komuniciraju, dogovaraju se, nauče da se oslone jedno na drugo i zajedničkim snagama dođu do pobede. One će vam i ukazati kako ljudi reaguju i delaju pod pritiskom, ko ima izražene liderske sposobnosti, ko je dobar a ko loš timski igrač. Ukoliko planirate team building aktivnost i treba vam više informacija, kontaktirajte nas. Naš tim će vam pomoći da odagnate sve sumnje i odlučite se za najbolje rešenje za vas i vaše ljude!