U poslednje vreme, menadžeri i kompanije se sve više okreću online team building-u. Ovaj vid organizacije posebno je postao pogodan u vreme pandemije, kada su društveni kontakti ograničeni. Međutim, mnogi su i dalje podozrivi i nepoverljivi kada on u pitanju. Kao razloge za to navode da online ne može da se stvori veza kao u realnom svetu, da programi nisu istog kvaliteta a rezultati izostaju. Takvim razmišljanjem može se doći do zaključka da to može predstavljati gubljenje para i vremena, u vremenima kada firme pokušavaju svaki dinar da usmere kvalitetno.

 

Online team building- prednosti

 

Možda deluje malo paradoksalno da se team building dešava u online okruženju. Ono što mnogi zamišljaju pod tim jeste fizički kontak, razgovor licem u lice, razne aktivnosti koje podrazumevaju boravak u istom prostoru. Međutim, kako se u celom svetu odvija svojevrsna online revolucija i svaka aktivnost replicira u online svetu, takav je slučaj i sa team buildingom. Ono što je značajano, jeste da kada se dobro organizuje, od strane stručnjaka i profesionalaca sa iskustvom, ne postoji razlog za izbegavanje online team building-a. Naše aktivnosti su pažljivo osmišljene, sa ciljem da se na kreativan način članovi vašeg tima zbliže i bolje upoznaju.

 

Ograničenosti organizacije u realnom svetu, mogu se lako prevazići online. Ljudima ovaj vid komuniciranja postaje sve prirodniji, organizuju se brojni sastanci, predavanja, seminari i slično već duže vreme na ovaj način. Online team buildingu možete prisustvovati i iz udobnosti svoje kuće, a potrebno je da imate stabilan internet, lap top ili desk top računar i kameru, mikrofon ili zvučnik i slušalice. On se održava na platformama poput Zoom-a i Teams-a, a možete sami odabrati koja vam više odgovara.

 

Pomoću online team building-a prevazilaze se ograničenja usled mera prevencije širenja korona virusa. Već smo pisali o tome kako možete organizovati poptuno bezbedan tim building i u realnom prostoru, ali online je dodatno olakšana organizacija. Pre svega, ne morate brinuti o merama, zabrani okupljanja, testiranju, propusnicama i vakcinama. On je u tom smislu najsigurniji vid team buildinga i najbezbrižniji..

 

Takođe, online team building može da reši problem okupljanja timova koji rade od kuće i žive u različitim krajevima države ili čak različitim državama. Često se žale zaposleni, koji su ćlanovi tzv. remote timova, na manjak komunikacije, uvezanosti sa kolegama i nedostatak  zajedništva i kolektiva. Online se oni mogu znatno lakše (i jeftinije) okupiti na istom mestu, upoznati i izgraditi jak i povezan tim.

 

Naš tim će vam pomoći oko celokupne organizacije, voditi vaš tim kroz igre i postarati se da one budu svrsishodne.

 

Predstavićemo vam nekoliko zanimljivih online team building aktivnosti u kojima se možete oprobati uz pomoć Arena Team Buildinga:

 

  • Vaša online avantura

Učesnici su u ovoj igri podeljeni u virtuelne sobe, na aplikaciji putem koje se održava team building. Svi učesnici dobijaju zadatke koje treba da reše, koji se razlikuju po težini. Svaki tim će imati svog kapitena, a cilj je da timski rešavaju zadatke. Zadatak kapitena je da unosi odgovore u ime tima. Kod logičkih zadataka, može se desiti da neki od kolega dobije određeni trag koji pomaže u rešavanju zadataka. Postoje i zabavni zadaci, gde može biti zadatak da da usnimite nekoga od kolega i slično.

Na ovaj način gradite timski duh, saradnju, međusobnu komunikaciju i postizanje konsenzusa kada su u pitanju odgovori. Takođe, kapiten je taj koji će morati da preuzme odgovornost i nekada prelomi kada su u pitanju odgovori, ali i da se povinuje ako je mišljenje većine drugačije od njegovog. Na ovaj način možete i proveriti ko od vaših zaposlenih ima dobre liderske sposobnosti.

Kada tim reši zadatak, dobiće svaki put po jedno slovo, a ono je deo konačnog rešenja koje je anagram. Rezultati se pohranjuju na našem serveru, te brzo i lako dobijate rezultate i rezultate. Tada sledi proglašenje pobednika, a kao uspomenu dobijate fotografije i video zapise koji su nastali tokom igre.

 

  • Dark mystery

Ovo je savršena team building aktivnost za ljubitelje misterija i krimića. Ukoliko vaš tim želite da zabavite, ali i da podstaknete na logičko razmišljanje i ubacite u ulogu detektiva, na pravom ste mestu. Timovi će imati zadatak da razreše misteriozan zločin i pronađu ubicu.

Priča počinje sa dva ubistva se dešavaju u malom motelu u Alpima. U tom motelu se održava tajna konferencija, a njeni učesnici odsedaju u njemu. Nakon ubistva, policija obavlja svoj posao, radi uviđaj, evidentira tragove i ispita osumnječene. Dolaze do zaključka da je svaka osoba imala motiv, ali niti jedan motivi niti alibiti nisu dovoljno jaki da bi nekoga osumnjičili. Dalja istraga je obustavljena, ali tada stupa na scenu vaš tim, koji zajedničkim snagama, uz pomoć detektivske dokumentacije, rešava ovaj slučaj.

Sloboda se ostavlja svakom timu da odluči da li će podeliti uloge ili će zajedničkim snagama učestvovati u rešavanju ovog zločina. Osim što će ova aktivnost biti izuzetno izazovna i zanimljiva vašem timu, videćete kako oni logički razmišljaju, procenjuju “ljude”.. Oni  će pokazati koliko su vični u zajedničkom donošenju odluka, prihvatanju tuđeg mišljenja i generalno u razmeni mišljenja.

 

  • Dan reklamoždera

Dan reklamoždera, preporučujemo kao jednu potpuno opuštenu i zabavnu aktivnost. Ukoliko želite mnogo smeha i zagarantovanu zabavu, ovo je prava aktivnost za vaš tim. Na ovaj način će najbolje pokazati svoj smisao za humor i kreativnost. Na samom početku se kreiraju timovi, sa maksimalno 8 članova, koji komuniciraju u odvojenim virtuelnim sobama i dogovaraju scenario.

Svaki tim će dobiti određeni proizvod ili spot iz neke pesme, koji će predstavljati temu za njihovu reklamu. Uloge koje će podeliti u timu su: režiser, glumac, scenarista i ostale uloge koje su im potrebne za uspešnu reklamu. Glumci telefonom snimaju određene scene, zatim sve materijale šalju nama, a mi montiramo reklamu. Sledeći dan ćemo proglasiti pobednika i utvrditi koji je tim snimio najbolju (najsmešniju) reklamu.

 

Spisak svih online team building aktivnosti možete pronaći na OVOM LINKU. Svi programi su podložni izmenama u skladu sa vašim zahtevima, pa budite slobodni da nas kontaktirate.

 

Nadamo se da smo vam bar malo približili temu online team buildinga i razbili predrasude o njemu kao neupotrebljivom i bespotrebnom rashodu za vašu kompaniju. Da li ste već učestvovali na online team buildingu? Koja aktivnost vam deluje najinteresantnije?