Planirate tim bilding za vaše zaposlene. Ovog puta ste se odlučili da to bude spoljašnja aktivnost, organizovana napolju. Bilo bi sjajno da se svi okupe i uživaju istovremeno na otvorenom. Šta bi sve trebalo da isplanirate unapred?

Evo nekoliko ključnih stavki.

 

Kakve team building aktivnosti želite da organizujete?

Razmislite unapred koji vid aktivnosti želite da organizujete za vaše zaposlene, a potom proverite da li se ta aktivnost može održati na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, ili su moguće obe varijante.

Određeni programi zahtevaju posebnu opremu i uslove koji uslovljavaju i to gde se program može održati. Na primer, Raft building – program izgradnje splavova i trke splavovima je moguće organizovati isključivo na otvorenom, pored jezera, program City build se organizuje isključivo u zatvorenom prostoru jed bi mnogi materijali bili rasuti i pri najblažem vetru, a u slučaju kiše, ukoliko bi se navlažile, velika većina materijala bi propala i bila bi neupotrebljiva, dok je na primer program Filmska radionica moguće organizovati i kao spoljašnju i kao unutrašnju aktivnost.

 

Koliko su aktivni vaši učesnici?

Obratite pažnju na to da i spoljašnji i unutrašnji programi mogu biti fizički zahtevni za zaposlene. Pritom, spoljašnji programi imaju tendenciju da budu aktivniji i uključuju dodatne faktore umora kao što su sunce, vetar, kiša i kretanje. Dan na suncu za neke može biti osnažujući, a za druge iscrpljujući. Stoga je savet da planirate realizaciju po mogućnosti u prostoru u hladu, uz korišćenje kreme za sunčanje i obavezno obezbedite vodu za učesnike ako je outdoor program vaš izbor. Procenite opšte fizičko stanje vaše grupe i na osnovu toga donestie odluku da li je aktivnost na spoljašnja ili unutrašnja aktivnost najbolji izbor za vas.

 

Koja je savršena dužina programa?

Dužina događaja zavisi od vašeg programa, ciljeva ali i od uslova u kojima se program održava. U unutrašnjem prostoru s konferencijskom salom vaši zaposleni mogu udobno sedeti satima. Imaju toalete, stolove i stolice. S druge strane, Vaš program na otvorenom možda će biti kraći ako je okruženje pretoplo, hladno, vlažno ili neprijatno. Ali, zamislite ceo dan u prelepom okruženju jezera sa stolovima za piknik, hranom, aktivnostima, hladovinom i osvežavajućim vetrićem. Ovakav program bi lako mogao da potraje osam sati. Takođe preporučujemo da donesete sredstvo za zaštitu od insekata i kremu za sunčanje u slučaju da zatreba nekome od zaposlenih.

 

Na kraju aktivnosti, kako želite da se vaši zaposleni osećaju … okrepljeno, opušteno, nadahnuto nadahnuto?

Izlazak iz kancelarije možda je upravo ono za čime žudi cela ekipa. Program Kuvarske radionice u atraktivnom outdoor okruženju ili jedinstveno indoor mesto za Slikarsku radionicu moglo bi biti ono što treba vašem timu. Da bi tako zaista i bilo kada razmotrite sve opcije za organizaciju team building aktivnosti postavite sebi još jednom pitanja: da li je više ili manje aktivan program pravi izbor za vaše zaposlene, da li će odgovarati velikoj većini zaposlenih, da li će dužina trajanja biti dovoljna ili preduga?

 

 

Uspešan tim bilding program može se odvijati u mnogim sredinama i uključivati mnoštvo aktivnosti. Tajna odabira pravog događaja za vaš tim uključuje pronalazak programa koji će ispuniti vaše ciljeve i osigurati da okruženje odgovara svima.