Ukoliko ste planirali da organizujete team building za Vaše zaposlene, ali Vam je lepo vreme izmaklo, a zima već uveliko kuca na vrata, nema potrebe da čekate proleće. Fokusirajte se na indoor aktivnosti. Često se dešava da organizatori zanemare činjenicu da indoor tim bildinzi mogu biti jednako efikasni, zabavni i da mogu povezati Vaš tim kao i outdoor avanture.

Indoor tim bildinzi se najčešće organizuju u konferencijskim salama u hotelu (ukoliko ste tamo smešteni), restoranu, sportskim salama, ili u Vašem prostoru (kancelariji ili sali za sastanke).

Jedna od glavnih prednosti indoor aktivnosti je  činjenica da se održavaju u zatvorenom prostoru, što podrazumeva da ne zavise od vremenske prognoze i spoljašnjih, prirodnih faktora koji mogu uticati na njihovu realizaciju. Dakle ne morate gledati u nebo i nadati se najboljem, već imate stvari pod kontrolom od samog početka.

Kako odabrati pravi indoor program za svoj tim?

Pre svega potrebno je da znate okviran broj učesnika, polnu i starosnu strukturu. Šta je cilj, odnosno efekat koji želite da postignete. Na primer, ukoliko želite da timovi rade na timskoj i međutimskoj saradnji, da se bolje upoznaju i ukoliko želite da im date do znanja da je svako od njih važna karika u lancu, preporučujemo programe kao što su: Rollercoaster, City build, Slikarska radionica, Lančana reakcija. Svi ovi programi su različiti na svoj način, ali imaju zajedničko to da su učesnici podeljeni u timove i da prvo rade u timovima, ali da se kasnije timovi spajaju i imaju zajednički rezultat projekta. Ovde imamo napomenu, a to je da je važno da vodite računa o senzibilitetu svojih zaposlenih u smislu ukoliko je tim većinom ženski, onda treba birati aktivnosti kao što su slikarska radionica, a ukoliko ima više muškaraca, onda je Rollercoaster bolje rešenje.

Ako želite da se učesnici dobro zabave i stvore nesvakidašnje uspomene onda su pravi izbor aktivnosti kao što su: Zanimljivi Kviz, Filmska Radionica, Karikatura radionica, ili Muzička i Plesna radionica, ovde će učesnici izaći iz zone komfora i naći se u nesvakidašnjim ulogama. Za ove radionice je dobro da je ekipa izmešana (i muškarci i žene) kako bi efekat bio što bolji i kako bi se uloge pravilno raspodelile. Ukoliko imate veliki broj zaposlenih onda predlažemo spajanje ovih radionica i organizovanje Talent show programa. Učesnici će tokom dana imati priliku da slikaju, uvežbavaju koreografiju, melodiju, ili snimaju svoje reklame (filmove), a uveče, nakon svečane večere, upriličićemo pompezno veče gde će svi predstaviti ono što su pripremili i gde će stručni žiri odabrati pobednike. Sigurni smo da će ovakav tim bilding vaši zaposleni dugo pamtiti i prepričavati, a neki od njih će možda otkriti i neke talente za koje niko nije znao da ih poseduje, možda svaki dan sedite sa rođenim glumcem, ili članom nekog rok benda, a da to niste znali. Atmosfera u vašoj kancelariji više nikad neće biti ista.

Dodatna zanimljivost je i to da neke naše outdoor aktivnosti možemo preneti unutra i raditi u sportskoj sali, to su aktivnosti poput: Trka rimskih dvokolica, Trka formule 1, Poligon timskih i adrenalinskih igara, Igre bez granica. Ove aktivnosti su pre svega važne za osnaživanje tima i timsku saradnju, ali takmičarski duh, adrenalin i sjajna zabava su neizostavni deo, a učesnicima nimalo neće zasmetati to što nisu u prirodi već u zatvorenom prostoru. Uz ovakve programe uvek treba dodati i ceremoniju proglašenja pobednika sa peharom, ili medaljama, kako bi se se sve zaokružilo u dobrom raspoloženju.

Osim gore navedenih aktivnosti, možemo Vam predložiti i nešto formalniji team building koji podrazumeva  različite edukativne radionice i predavanja. Temu i koncept predavanja birate Vi u zavisnosti od potreba kompanije. Ovakve edukacije mogu biti namenjene različitim strukturama zaposlenih od operatera, prodaje, tim lidera do menadžmenta. Sarađujemo sa nekoliko renomiranih predavača  koji imaju dugogodišnje iskustvo u edukaciji zaposlenih u najprestižnijim kompanijama na našem tržištu. U poslednje vreme smo počeli da kombinujemo predavanja sa našim team building vežbama, što se pokazalo kao najbolji efekat za zaposlene, jer mogu direktno da primene stečena znanja i da na kraju dobiju od predavača debrif kao kratak sažetak svega i povratnu informaciju sa stručne strane. Najčešći koncept kod ovakvih događaja je sledeći: predavanje u trajanju od 1.5h, pauza, team buidling aktivnost koja je u skladu sa temom predavanja (na primer ukoliko je tema poboljšanje komunikacije među zaposlenima, predlažemo poligon igra komunikacije gde će se jasno videti ponašanje zaposlenih, prenošenje i davanje povratne informacije) i na kraju kratak debrif odnosno sumiranje celog dana i zapažanja predavača koji ih je pratio na svim igrama i koji će im ukazati na eventualne greške, ili probleme u komunikaciji.

Ono što će često presuditi prilikom odabira tim bilding aktivnosti je budžet koji kompanija ima na raspolaganju za njegovu organizaciju, pa se kao prednost može istaći i finansijski aspekt organizacije tim bildinga u zatvorenom koji često zahteva manje finansijskih sredstava i lakšu organizaciju

Bezbedan indoor team building u toku pandemije

Iako u trenutnoj situaciji okupljanje većeg broja ljudi zvuči rizično, izuzetno vodimo računa o tome da sve bude u skladu sa propisima i merama koje su trenutno na snazi. Timovi su uglavnom sastavljeni od manjeg broja učesnika (4-8), a poštovanje fizičke distance, dezinfekciona sredstva i maske se podrazumevaju. Dodatno firme se najčešće odlučuju na testiranje učesnika pre dolaska na team building, tako da je rizik od zaražavanja sveden na minimum.

Bez obzira za koju se aktivnost odlučili. Najvažnije je da sa tim bildinga vratite u dobrom raspoloženju i svesti o tome da ste mnogo jači zajedno, kao tim, da možete da se u svakom trenutku oslonite na svoje kolege, da imate poverenja jedni u druge i što je najvažnije da ostanete zdravi.

Kontaktirajte naš tim, tu smo da zajedno nađemo aktivnost koja je najbolja za Vašu kompaniju.